Ilotulitteet keksittiin ensimmäisellä vuosituhannella Kiinassa, mistä ne alkoivat hiljalleen levitä muualle maailmaan. Ilotulitteet kuuluvat osana laajempaan pyroteknisten välineiden käsitteeseen, joka pitää sisällään kaikenlaiset ruutia, muita nopeasti palavia aineita ja tehosteaineita sisältävät tuotteet. Pyrotekniikkaa käytetään nykyisin enimmäkseen viihdekäytössä mm. tehosteina erilaisissa tapahtumissa sekä ilotulituksissa. Tämän lisäksi pyrotekniikalla on sovelluksia sotilaskäytössä, missä pyroteknisiä välineitä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisissa merkinanto- ja harhautuslaitteissa.
 
Pyrotekniikka oli pitkään hyvin arvostettu tieteen ja taiteen ala, mutta teollistumisen myötä sen merkitys tieteelle väheni. Toisaalta pyrotekniikan merkitys taiteen muotona kuitenkin vahvistui. Aasiassa, Amerikoissa sekä Etelä-Euroopassa (Italia, Malta) pyrotekniikka ja erityisesti ilotulitteet ovat nykyisin hyvin arvostettu ja suosittu taiteen muoto ja harrastus. Suomalaiselle saattaa kuulostaa oudolta, että monissa maissa harrastajat valmistavat itse ilotulitteensa (laillisesti) ja jopa kisaavat itse valmistettujen ilotulitteiden paremmuudesta.
 
Meillä Suomessa tilanne on toinen. Meillä saa joka vuosi lukea valtakunnan lehdistä artikkeleita, joissa vakavasti pohditaan ilotulitteiden kieltämistä kokonaan kuluttajilta. Tyhmä kansa kun ei itse ymmärrä parastaan, vaan ampuu vapaaehtoisesti rahansa taivaan tuuliin vuosi toisensa jälkeen. Hölmöä, eikö? Toisaalta samaan hengenvetoon todetaan, että eiväthän nuo kuluttajille myytävät pikkupaukut mitään taidetta ole. Pelkkiä pikkupoikien papatteja! Jälkimmäinen toteamus on valitettavan yleinen ja vieläpä räikeän
epätosi. Esimerkiksi suurta osaa meidänkin valikoimissamme olevia kuluttajatuotteita käytetään myös ammattilaisten ilotulitusnäytöksissä ja osa tuotteista on jopa suunniteltu näytöksiä silmälläpitäen.
 
Mistä sitten kumpuaa tämä syvä ja kiivas halu kieltää ilotulitteet? Tuskin pelkästään ruisleivästä ja mämmistä. Haitat, jotka ilotulitteista aiheutuvat ja joita usein käytetään keppihevosena kieltämiselle, ovat suurelta osin seurausta väärinkäytöksistä. Lisäksi haitat ovat hyvin marginaalisia, kun ne suhteuttaa käyttömäärään. Samoin perustein voitaisiin kieltää lähes mikä tahansa viihdekäyttöön tarkoitettu tuote tai palvelu. Joku kiihkokieltäjä voisi tähän todeta, että ilotulitteiden kieltämiselläkin on vain marginaaliset seuraukset. Kyllä, suora seuraus on yhteiskunnallisesti varsin mitätön. Valtion verotulot pienenisivät muutamilla miljoonilla ja kymmenet ihmiset menettäisivät työpaikkansa ja vuosittain toistuva pätkätyö loppuisi tuhansilta. Varsinainen uhri on kuitenkin vapaus.
 
Yksilön vapaus toteuttaa itseään ja unelmiaan mahdollisimman laajasti on länsimaisen yhteiskunnan tärkeimpiä tunnusmerkkejä. Mitä enemmän kiellämme, sen enemmän aiheutamme yleistä pahoinvointia yhteiskunnassa. Jos jotakin yhteiskunnassa kielletään, on kieltoon oltava hyvin painavat syyt. Ilotulitteiden kohdalla kielto ei täten ole perusteltu. Päinvastoin, osalle rajoituksista ei tunnu olevan yhtäkään järjellistä perustelua, mutta ehkä ne tuottavat tietyille yksilöille kieltämisen ihanaa mielihyvää. (Lue edellinen blogipostaus, joka käsittelee ilotulitteiden EU:n sisäisiä ja kansallisia rajoituksia)
 
Ilotulitteilla on hyvin pitkä ja kiinnostava historia niin tieteessä kuin taiteessakin. Ilotulitteet ovat ainutlaatuinen yhdistelmä audiovisuaalista taidetta, luonnontieteitä ja estetiikkaa. Hyvin harva yritys voi sanoa tuotteidensa olevan yli tuhannen vuoden tuotekehittelyn tulosta. Me voimme näin todeta, vaikkemme voikaan ottaa kehityksestä kunniaa. On sen sijaan hyvin vaikeaa olla nöyrtymättä kymmenien ellei satojen sukupolvien ponnisteluista yhä upeampien ilotulitteiden kehittämiseksi. Kaiken tämän kieltäminen tavalliselta ihmiseltä olisi rikos ihmisyyttä vastaan.
 
Samalla, kun toivomme kieltäjiltä ymmärrystä ja avarakatseisuutta, muistutamme ilotulitteiden ystäviä tuotteiden järkevästä käytöstä. Kuten todettu, ylivoimaisesti suurin osa ilotulitteiden haitoista aiheutuu väärinkäytöksistä. Täten voimme itse toiminnallamme vaikuttaa koko alan tulevaisuuteen. Muistakaa siis turvaetäisyydet, olkaa selvin päin, käyttäkää suojalaseja ja kerätkää tuottamanne jätteet parhaanne mukaan. Älkää myöskään jyntkäytelkö pommejanne etuajassa, vaan viettäkää odotusaika pyrokraattien tuotevideoita katsellen.
 
-Pääpyrokraatti