Pohdintaa kuluneesta vuodesta

Vuosi 2020 on ollut synkkä. Ihmiskunta on kohdannut, joskin ei täysin odottamatta, yhden suurimmista modernin ajan haasteistaan. Kriisi on syvä ja se on globaali. Kaikkia pandemian seurauksia ei vielä edes tiedetä eikä katastrofin syvyyttä tunneta. Pandemia on verrattavissa jopa sotatilaan, sillä se vaikuttaa ihmisen elämään niin monella eri tasolla. Kriisillä on suuret terveydelliset, taloudelliset, sosiaaliset ja psykologiset vaikutukset. Ihmisten arki on muuttunut ja tilanteen normalisoituminen kestää varmasti vuosia. Silti paluuta entiseen ei enää ole, vaan kansojen käyttäytyminen on muuttunut pysyvästi.

Pandemian kaltaista katastrofia ei voi lykätä pikavipeillä eikä siltä voi paeta. Se on kohdattava joko taistellen tai alistuen. Tällainen ehdottomuus on nykyihmiselle vierasta. Kaiken somepöhinän ja selfieiden keskellä on vaikeaa hyväksyä elämän rajallisuus ja ihmiskunnan avuttomuus. Kaikesta tekniikasta ja tieteestä huolimatta olemme silti luonnonvoimien armoilla. Sairaus ja kuolema on viety kauas tavallisen ihmisen arjesta, mutta nyt se on tullut lähelle meitä kaikkia. Näin pandemian keskellä onkin hyvä aika pysähtyä ja miettiä, mikä elämässä on todella tärkeää.

Myös ilotuliteala on saanut osansa pandemian taloudellisesta vaikutuksista. Tuotteiden tuotanto häiriintyi Kiinassa vakavasti samalla, kun suurin osa kaikista ilotulitusnäytöksistä peruttiin koko vuoden ajalta. Myös kaupunkien ja kuntien uudenvuoden ilotulitulitukset on suurilta osin, ellei kokonaan, peruttu tältä vuodelta. Kaiken kukkuraksi Kiinassa on paljon ongelmia uusien viranomaismääräysten ja satamien muuttuneiden ohjeistuksien vuoksi.

Toisaalta Suomen ilotulitealalla on tapahtunut myös paljon positiivista. Kuluttajatuotteiden tarjonta parantuu jatkuvasti verkkokauppojen myötä ja nykyisin valikoima on moninkertainen parin vuoden takaiseen. Aiemmin Suomi oli kuluttajailotulitteiden peräpohjola, jossa tuotteiden tarjonta on huomattavasti Eurooppaa heikompaa. Nykyisin lähestymme tarjonnan laadun ja määrän suhteen Eurooppalaista tasoa kovaa vauhtia. Hintataso on Suomessa hieman keskieurooppaa korkeampi erityisesti logistiikasta ja raskaasta sääntelystä johtuen. Ilotulitealan lainsäädäntö alkaakin olla vakavasti päivityksen tarpeessa, sillä se on jäänyt verkkokauppojen kehityksestä pahasti jälkeen.

Kirjoitin viime vuonna ilotulitekulttuurista Suomessa ja ilmaisin huoleni sen tulevaisuudesta. Tälläkin saralla on paljon positiviisia merkkejä ilmassa. Viime vuonna järjestämämme F4-ammatti-ilotulittajakurssi on saanut paljon kyselyjä myös tänä vuonna. Valitettavasti ensin koronasta johtuen ja sittemmin uuden varaston rakennuskiireiden vuoksi emme ehtineet tänä vuonna pitää ollenkaan kurssia. Positiivista on kuitenkin ollut valtava kiinnostus kurssia kohtaan, mikä kertoo siitä, että ilotulituskulttuurin suhteen Suomi ei vielä ole toivoton tapaus. Lisäksi Pyro- ja Ilotulitustaiteen Edistämisyhteisö PITE ry on tehnyt paljon pohjatyötä amatööritason ilotulituksen SM-kisojen järjestämiseksi. Kaikki edellämainittu on vienyt harppauksittain ilotulitealaa eteenpäin Suomessa pelkästään kuluvan vuoden aikana. On siis kohtuullista odottaa hyvää kehitystä myös tulevina vuosina.

Ilotuliteala pienenä elinkeinonakin on ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Pelkän kovan ytimen lisäksi kiinnitetään yhä enemmän huomiota vastuullisuuteen ja esimerkiksi hiljaisten tuotteiden tarjontaan. Pyrokratia Oy:n osalta olemme lisänneet merkittävästi tuotteiden testaamista ja videointia kuluttajan arvioitavaksi. Nykyisin suurimmasta osasta myös verkkokaupan tuotteista löydät itse kuvaamamme videot.

Kaiken kurjuuden keskellä on siis myös paljon positiivista ja on hyvä pyrkiä iloitsemaan myös pienistä asioista. Tänä vuonna on erinomainen tilaisuus tutustua kuluttajailotulitteiden nykytarjontaan ja nauttia elämän pienistä iloista pienellä perhe- tai kaveriporukalla. Tehkäämme siis tänä vuonna vuodenvaihteesta ilon ja valon juhla synkkyyden keskelle. Hyvästellään vuosi 2020 menneeksi ja toivotetaan valoisampi vuosi 2021 tervetulleeksi.

 

Allekirjoitan tämän kirjoituksen samalla tavoin kuin viime vuonnakin: 

Parempaa seuraavaa vuotta toivottaen, Pääpyrokraatti 

Tervetuloa ilotuliteostoksille!